Αιδηψός

 

Η ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού κατοικείται από την αρχαιότητα. Η εξαιρετικής αφθονίας θάλασσα και γη της Βόρειας Εύβοιας σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές  ιδιότητες των ιαματικών πηγών της Αιδηψού, την έκαναν προορισμό ξεκούρασης και αναζωογόνησης από τα αρχαία χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο να δημιουργήσει τις ιαματικές πηγές ώστε να έχει κάπου  να ξεκουράζεται ο Ηρακλής, μετά τους περίφημους άθλους του. Πλήθος ιστορικών και φιλοσόφων της εποχής κάνει αναφορά στην πλούσια κοινωνική ζωή της Αιδηψού με αποκορύφωμα τους Ρωμαϊκούς χρόνους όπου Αυτοκράτορες όπως ο Ανδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος, και πολλοί άλλοι απόλαυσαν τα “θαυματουργά” νερά και τα πλούσια εδέσματα της. Ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας άφησε το σημάδι του στον τόπο καθώς ακόμα και σήμερα διασώζονται τα ερείπια των λουτρών στα οποία έκανε τις θεραπείες του.

Η Αιδηψός “χάνεται” από το χάρτη κατά τους βυζαντινούς και μεσαιωνικούς χρόνους καθώς η λουτροθεραπεία θεωρείται ειδωλολατρική συνήθεια και επανεμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα οπότε και χτίζονται τα πρώτα ιστορικά ξενοδοχεία όπως το Θέρμαι Σύλλα, η Αίγλη , η Αύρα, το Ηράκλειο και πολλά άλλα. Επίσης δημιουργούνται και τα πρώτα υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των λουομένων. Την εποχή αυτή σημαντικά ονόματα της  καλλιτεχνικής, επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής της χώρας περνούν στιγμές χαλάρωσης στα πλούσια λουτρά της μικρής κωμόπολης.

Ο πόλεμος ήρθε να αφαιρέσει την λάμψη της κοσμοπολίτικης Αιδηψού, χωρίς όμως να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή καθώς τα ξενοδοχεία της πόλης χρησιμοποιήθηκαν από τους κατακτητές σαν στρατιωτικά νοσοκομεία και έτσι διασώθηκαν. Το τέλος του πολέμου έφερε στην Αιδηψό μία πρωτόγνωρη άνθηση η οποία δεν περιοριζόταν πια στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά προσέλκυε διάσημους και μη απ’ όλο τον κόσμο. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλας είναι μερικά από τα λαμπρά ονόματα που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους στην όμορφη Λουτρόπολη.

 

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On Facebook